Brendheden: Du är ditt eget varumärke

Hem » Bloggar » Brendheden: Du är ditt eget varumärke

Som SHL-spelare är dina rättigheter till att skaffa egna sponsorer begränsade. Det står i ditt kontrakt att det är din arbetsgivare som bestämmer dina sidoåtagande. Det går alltså inte att dra in 100 000 kr i månadslön och sedan ytterligare krydda det med ett sponsoravtal där man ska dricka en speciell sportdryck, eller använda ett visst toapapper. Det här tycker jag är intressant för det gör att du som spelare till 100 % är ditt eget varumärke. Det finns fotbollsspelare som drar in mer pengar på sponsorkontrakt än på månadslönen. Utseendet på spelaren blir en viktig del i paketet och ibland upplevs den biten som viktigare än själva prestationen på plan. Det uppskattas inte helt bland supportrar men det bryr sig sällan spelarna om då deras bankvalv växer.

Jag har tagit fram olika steg hur en SHL-spelare kan tänka för att öka sitt varumärke. Det är egentligen mycket sunt förnuft men jag anser att spelarna i SHL kan bli mycket bättre på det här:

Steg 1. Var otroligt aktiv i media. Ta ALLA chanser till att synas i rampljuset. Ha karaktären att kunna stå i rampljuset även när det egentligen är det sista man vill. Att kliva fram när laget behöver det som mest är något som kommer att ge så mycket tillbaka. Supportrar uppskattar det, media uppskattar det, och medspelarna uppskattar det. Älska att synas och tacka ALDRIG nej till media.

Steg 2. Va ärlig och korrekt i alla intervjuer. Tänk noga på vad du uttrycker och hur du gör det. Framstå inte som någon gnällspik genom att kasta skit på någon annan. Var självkritisk och försök hitta vägar där du försöker finna lösningar på problemet istället för att stå som ett frågetecken. Var kreativ och kom inte med samma gamla vanliga stereotypa svar.

Steg 3. Ge alltid ditt egna lags supportrar uppskattning. När laget efter en vinst tackar sina fans, agera som den med mest glädje. Gör du mål i närheten av hemmaklacken så kasta dig upp i sargen mot dem. Flera gånger per år erbjuder SHL-lagen supporters att vid olika tillfällen komma lite extra nära sina hjältar. Va en av spelarna som alltid ställer upp. Ta gärna en massa foton med supportrar, skriv autografer, prata med alla och var en förbannat god representant för föreningen. Att samla små pluspoäng gör dig till slut till en hjälte bland supportrarna.

Steg 4. Uppträd alltid trevlig mot ALL personal runt klubben som äger dina rättigheter. Hälsa på alla som ställer upp ideellt för ditt lag, prata med restaurangpersonalen och var alltid glad. En hälsning och ett leende är inte allt för ansträngande.

Känner ni supportrar igen någon spelare som kan stämma in på ovan beskrivning? En jag tänker på är Alen Bibic i Rögle, en spelare som förstått vikten av att marknadsföra sig själv. Han fick ställa upp i 90 % av intervjuerna när Rögle spelade som sämst och tackade aldrig nej. Han är utan tvekan en favorit på hemmastå. Den favoriten är inte skapad genom backspel av den högre skolan. Nej, den favoriten på hemmastå har Alen blivit genom att ALLTID ställa upp för ALLA. Han har byggt upp en status i Ängelholm som gör honom extremt svår att göra sig av med. Även om man sportsligt skulle komma dit, så lär sportchefen vrida och vända på sig rejält för att ta det oömma beslutet. Det finns många exempel på liknande spelare i SHL som gjort sig mer eller mindre ovärderliga för sitt lag. Jag tänker på namn som Sebastian Karlsson i Linköping, Jonathan Granström i Brynäs, Liam Reddox i Växjö med flera. Killar som inte producerar en massa poäng men som förmedlar något annat. De förmedlar i stället ett otroligt engagemang och hjärta för sin sport. Ett engagemang som supportrar älskar och som gör dem till deras favoriter.

Agerar man smart som spelare kan man höja sin månadslön med ganska många tusenlappar. Sen om det handlar om att klä sig propert, uppträda moget eller att visa hjärta på isen, spelar mindre roll. Som spelare är du hela tiden iakttagen och det finns alltid någon som i minsta detalj synar det du gör. Det gäller att dygnet runt tänka på sitt varumärke och hur man ska höja värdet på det. De spelare som gör det kommer att bli framgångsRIKA!

À Bientôt,
Andrée