Ge oss back to back med derbykaraktär

Hem » Bloggar » Ge oss back to back med derbykaraktär

Back to back med inbördes möten infördes förra säsongen i SHL. Ett lag möter samma motståndare både på hemma- och bortaplan inom loppet av 24 timmar. I NHL finns redan upplägget och visst vill väl SHL snegla över på storebror på andra sidan Atlanten för att efterlikna dem. En förhoppning SHL har är att det ska uppstå slutspelskänsla över matcherna. Både spelare och publik ska känna att intensiteten höjs eftersom returmatchen sker så snart. Intriger som uppstått mellan spelare under första matchen ska dagen efter blomma upp igen och därmed skapa hetare känslor.

Jag gillar idén med back to back-matcherna. Det jag inte riktigt förstår är hur upplägget kan bli så oerhört geografiskt utspritt. Jag är ingen schemaläggare men anser mig kunna se vissa möjligheter till förbättringar. När Malmö mötte Skellefteå borta den tredje februari delade lagen flygplan till Skåne efter matchen, för returmötet dagen efter.  Är det slutspelskaraktär på matcherna vill man som spelare inte dela flyg eller buss med sina motståndare! Det måste vara en helt surrealistisk upplevelse att sitta där på flyget tillsammans med motståndarlaget: ”Satan vilken eftersläng du gav mig på matchen, men visst är det ledigt här?”. Jag säger inte att själva beslutet att dela ett flygplan var en dålig idé då det både var mer kostnadseffektivt och mer miljövänligt, men jag funderar över om det verkligen ska behöva vara så?

Bud Holloway och Erik Andersson. Foto: Anders Bjur, Bildbyrån. 

Jag är helt övertygad om att det skulle bli mer intensitet och mer slutspelskänsla om back to back spelats mellan lag som är mer geografiskt nära varandra. För spelarna spelar det ingen större roll vilket lag som står för motståndet eftersom varje match är en ny match och där allt handlar om att vinna. Men för supportrarna hade det definitivt blivit mer intressant om fördelningen av matcherna skett mer efter sverigekartan. Det hade gett mer derbykaraktär på matcherna och supporterna hade getts möjlighet till att kunna se såväl hemma- som bortamatch live. Detta skulle förgylla arenorna med bättre atmosfär och vara en utveckling av idén med back to back!

À Bientôt

Andrée