Andrée Brendheden: ”Rögle glöder”

Hem » Bloggar » Andrée Brendheden: ”Rögle glöder”

Efter tio omgångar börjar vi få en liten fingervisning på hur lagen står sig. Det är ett tydligt tecken att i Dalarna och i östra Småland är det inte lika muntra miner längre.

IKO har tagit en poäng på de senaste sex matcherna och värvade så sent som i dag in forwarden Felix Schütz. En spelare som inte direkt imponerade på mig under hans tid i Rögle, och som får ses som en kortsiktig nödraket mer än en spelare av toppklass. Fallet neråt fortsätter. Leksand har också problem. Tycker faktiskt det saknas offensiv spets i laget. Wännström började bra men när inte han gör mål kliver för få andra fram. Två mål från nyförvärvet Patrik Zackrisson är inte godkänt. Att en sådan som Ritola har -8 i plus-minus gör också att det ringer vissa varningssignaler i Leksands by.


Rögle vinner SM-guld? Odds 12.00


Örebro imponerar på mig. Jag tycker mig tidigare har saknat en tydlighet i spelet som kunnat bära framgång. Det har de faktiskt nu. Örebro är att räkna med i år. Jag kan faktiskt se mig Örebro ta lite av nästa steg i år. Det kanske inte räcker till en topp sex-placering men laget kommer absolut att vara med i diskussionen. Jag tror Jörgen Jönsson har mycket stor del i framgången. Han är för visso endast en av flera duktiga ledare omkring laget, men vad jag hört är Jönsson grymt skicklig. Jag imponeras också av Mathias Bromé som bevisar att han ska ha en landslagsplats. Superjobbig att möta och med ett tugg som stör de flesta, men en sjukt bra hockeyspelare.

Vad händer i Växjö? Sam Hallam står inför sin absolut största utmaning på väldigt länge. Jag jämför faktiskt Lakers lite med Kristianstad i handbollen. Det är inte för att båda har orange färg på ställen. Nej, det finns en hel del likheter. Kristianstad har blivit en handbollsstad med sina framgångar. Precis som Växjö blivit en hockeystad med sina. Där har till och med Lakers konkurrerat ut Östers IF som är en anrik fotbollsförening. Framgångar föder högre krav. När inte Lakers eller Kristianstad vinner så är de enligt folket kassa. Publiken blir otroligt kräsen då det inte är kul att gå och titta när laget förlorar. Det är inte synd om klubbarna på något vis, men det är en intressant utmaning de har framför sig. Lakers har nu hamnat i ett extremt ovant läge. Laget ligger sist i SHL efter tio omgångar. Vem ska gå längst fram med fanan och visa vägen, finns dessa karaktärer i laget? Det är jag lite tveksam på. Lakers måste definitivt få igång en sådan som Rickard Gynge som har gjort två mål och har -7 i plus-minus. Det duger inte. Sam Hallam har mer att fundera på än att hålla frisyren i trim, det kan jag säga.

Rögle fortsätter vinna. Seriens statistiskt två bästa målvakter turas om att storspela. Dennis Everberg fortsätter att göra mål. Curran är NHL-mässig varje byte. Zaar är grym. Niklas Hansson spelar i trans. Allt detta görs tillsammans med en otrolig harmoni där alla verkligen accepterat sina roller. Det är ett näst intill chockartat konstaterande att Rögle faktiskt kan spela SM-final redan i år. De är bäst i SHL just nu. Detta dessutom med en barnmatsätande Ted Brithén på skadelistan. Rögle glöder.

Brynäs har en otroligt viktig match på torsdag då de tar emot IKO på hemmaplan. Brynäs är i en så fruktansvärt dålig form för tillfället. Inget funkar för Gävlelaget. Målvaktssidan känns ostabil. Jonathan Sigalet har -6 i plus-minus. Greg Scott har gjort ett mål än så länge. Laget har 9,38 % i powerplay vilket gör laget till absolut sämst i ligan. Här måste något hända. Att de dessutom är näst sämst i boxplay gör ju att man inte behöver vara reakteforskare för att förstå problematiken. Det händer inget framåt, men läcker bakåt. Snacka om ett torsdagsmöte mellan två formsvaga lag. Blir intressant att se vilket lag som hänger minst med huvudet.

I övrigt har Malmö inte gjort mål den här veckan. Då vinner man väldigt få hockeymatcher.

Skellefteå imponerar och dammade av en superläcker helgul matchklädsel.

Gustav Rydahl gjorde säsongens första hattrick mot HV71. Kul då han tidigare hade en stämpel som en gnuggare. Intressant hur vissa faktiskt kan lämna sin facktillhörighet.

Ha en fin hockeyvecka,

À Bientôt