Andrée Brendheden: Lag 1-3

Hem » Bloggar » Andrée Brendheden: Lag 1-3

Här går Andrée Brendheden igenom samtliga lag i SHL, och tippar samtidigt utgången i grundserien. Idag är fjärde och sista delen i serien, med lag 1-3. 

Lag 11-14: Rögle, Örebro, Karskrona och Mora.
Lag 8-10: Färjestad, Luleå och Djurgården.
Lag 4-7: Brynäs, HV71, Malmö och Skellefteå. 

3 – Linköping HC

Är det så att det är Linköpings år i år? Det är i alla fall mycket som talar för att de på allvar vill blanda sig i striden om Le Mat. Laget har nyligen förlängt med uppskattade tränaren Dan Tagnes som nu ska visa att han kan få ut maxkapacitet av spelarmaterialet, ett spelarmaterial som enligt mig är mer intressant än på väldigt länge.

Genom värvningen av Johan ”monstret” Gustavsson har Linköping fått in en målvakt som kan vinna matcher åt dem. Det har jag saknat hos LHC tidigare. Han har skyhöga förväntningar på sig, men är han lika bra som när han senast spelade i SHL, kan han mycket väl infria dem.

På backsidan är Chad Billins tillbaka i klubben och han lär vara viktig offensivt. . Eddie Larsson tror jag utvecklas ännu mer i år och blir säkert bofast i landslaget. En svaghet som jag kan se i Linköpings backbesättning är avsaknaden av right-backar. Linköping har i nuläget faktiskt bara en right-back i Patrik Mullen. Jag är dessutom osäker på Mullens status vilket gör att jag gärna hade sett någon mer right-back i truppen.

Linköpings offensiv kommer att ge sina motståndarbackar fullt upp i år, det kan jag lova! Genom att värva Derek Roy, Nick Sörensen och Tony Mårtensson har Linköping med råge ersatt förlusterna av Garett Roe och Broc Little. Det är inte bara den ovan nämnda trio som kan leverera offensivt i årets Linköping. Spelare som Jacob Lilja, Andrew Gordon, bröderna Olimb med flera har även dessa offensiva kvalitéer så det står härliga till.

Nyckelspelare: Sebastian Karlsson

En för många ganska okänd spelare som är oerhört omtyckt av Linköpings supportrar. En grymt laglojal kille som aldrig viker en tum och som driver på sina lagkamrater i alla lägen. Dessutom är Karlsson oerhört nyttig i spelet eftersom han kan bidra såväl offensivt som defensivt.

Vinnarodds: 13.00

2 – Frölunda HC

I år kommer Frölunda vara riktigt revanschsugna efter fjolårets semifinalförlust mot Brynäs. Jag har en känsla av att Roger Rönnberg inte kommer att acceptera annat än en final i år. Laget ser som vanligt starkt ut på pappret och jag tror att Frölunda blir sylvassa den här säsongen.

Målvaktsidan är stabil. Johan Gustafsson var bra ifjol och jag tror att han kommer bli ännu bättre i år. Han har nu fått ett par år i SHL och jag tror att han går en toppsäsong till mötes. Johan Mattsson får nu chansen i SHL och kan säkert bli en bra backup till Gustafsson.

Rasmus Dahlin, Rasmus Dahlin och Rasmus Dahlin, inga ord kan beskriva den talangen! Jag är bara så glad över att han spelar i SHL, så att hockeysverige kan få se honom spela. Adam Almqvist tror jag kommer må bra av ett miljöbyte från HV71 och kommer bli nyttig för Frölunda. Matt Donovan och Jonathan Sigalet kommer vara viktiga och bidra med rutin bland Frölundas backar.

Frölundas forwards är lagets starkaste del. Joel ”kaptenen” Lundqvist är den som ställer sig först i ledet om det hettar till. Carl Grundström, Christoffer Ehn och Victor Olofsson är spelare som i år kommer att bli ännu bättre än förra säsongen.  Kryddar man sedan det med notoriske poängmakaren Ryan Lasch, intressanta Lias Andersson, bröderna Westerholm och Max Friberg, så förstår alla vilken forwardsuppsättning laget har.

Nyckelspelare: Johan Gustafsson

Är det i år som Johan Gustafsson tar nästa steg som målvakt? Ska Frölunda nå hela vägen fram måste han upp en nivå till mot fjolåret. Jag tror att han kan lyckas med det vilket gör att jag tippar Frölunda högt upp i tabellen, och definitivt som en utmanare till SM-guldet.

Vinnarodds: 5.00

1 – Växjö Lakers

I mina ögon vinner Växjö grundserien. Laget har starka pjäser på samtliga lagdelar och en genuint bra tränare. Sam Hallam och hans Lakers lär vara ordentligt sugna på revansch efter fjolårets kvartfinalsförlust.

Viktor Fasth tycker jag är seriens bästa målvakt! Han kommer inte att göra en enda dålig match eller släppa in något billigt skott. Det är en trygghet som gör att Växjö kommer ha en oerhört stabil sista utpost.

På backsidan kommer Eric Martinsson få bära ett tungt lass offensivt. Han kommer att få obegränsat med istid och vara viktig i power play. Defensivt gillar jag värvningen av Daniel Rahimi. En spelare som med sitt fysiska spel kommer ge Växjö den dimensionen av fysik de saknade ifjol. Håll ögonen på Joel Persson som haft en otroligt intressant resa till SHL via division ett spel. Han kan mycket väl bli en positiv överraskning!

På forwardsidan finns det rutin. Robert Rosén, Liam Reddox och Tuomas Kiiskinen har varit med och vunnit förr, och kommer att vara ryggraden i laget. Rutin är inte heller något som Janne Pesonen och Martin Lundberg direkt saknar. Kombinerar man den här rutinen och erfarenheten med den ungdomliga talangen i Elias Pettersson, Adam Brodecki och Nils Carnbäck så blir det en intressant mix. Andrew Calof är en spännande värvning som jag tror kommer leverera bättre i Växjö än vad han gjorde i Skellefteå ifjol.

Nyckelspelare: Eric Martinsson

Martinsson kommer att bli Växjös viktigaste back och spelare. Ska lagets powerplay bli bra krävs det att Martinsson spelar bra. Utvecklas han lite till i år är han given i landslaget och hamnar förmodligen på andra sidan Atlanten efter säsongen.

Vinnarodds: 5.40

À Bientôt,
Andrée