Patrick Cehlin: “Finns ingen röd tråd när det gäller hjärnskakningar”

Hem » SHL Podcast » Patrick Cehlin: “Finns ingen röd tråd när det gäller hjärnskakningar”

Luleå-forwarden Patrick Cehlin har inte kunnat spela en enda SHL-matchen den här säsongen på grund av hjärnskakningsproblem och nu vittnar stjärnan om en rad ytterligare svårigheter utöver de rent fysiska besvären.
– Det är inte många som vet hur det fungerar bakom kulisserna, säger Cehlin i Betssons podcast SHL-podden möter.

Efter att tidigare under karriären ha brottats med flertalet hjärnskakningar så drabbades Luleå-forwarden Patrick Cehlin av ännu en i försäsongens sista träningsmatch i höstas och sedan dess har 27-åringen varit helt oförmögen att spela hockey.

Vägen tillbaka är fortfarande lång för stjärnan, som tidigare spelat i bland annat Djurgården, Leksand och Rögle nu vittnar han om, vad han anser vara, stora brister i SHL:s hantering av hjärnskakningar och hur hela processen ser ut för en spelare som behöver hjälp.

– Jag har absolut fått hjälp av min förening, men det som jag kan tycka är att det pratas mycket om hjärnskakningar i sig, att vi måste få ner antalet och problematiken kring hjärnskakningar, men det är inte många som vet hur det fungerar bakom kulisserna. Det kan vara väldigt stressande när det inte finns någon röd tråd. Det optimala hade varit om det funnits en röd tråd från ligan till klubbarna, säger Cehlin i Betssons podcast SHL-podden möter och fortsätter:

– Att ligan eller klubbarna kanske hittar någon som håller på med det här och så kanske man skulle avsätta pengar från det nya tv-avtalet eller vad som helst, för de här grejerna kostar pengar. Det är inte billigt att få den här typen av behandlingar. Dels för att det inte är så många som håller på med det och dels för att det är ett så brett ämne, så det kostar ganska mycket pengar.

Bekostar du det själv?

– Just nu får jag stå för det själv eftersom att Folksam (försäkringsbolaget reds. anm.) håller på och strular lite och tycker inte att de ska stå för det. Just nu är det så, men vi har överklagat och jag tror att vi kommer att få igenom det, men det är ju de här bitarna som gärna hade fått vara på ett annat sätt. Jag menar, om du pajar ett knä och drar av ett korsband så är det första du får göra att gå till en knäspecialist eller till en ortoped. Får du däremot en hjärnskakning där det inte blir bättre inom två veckor med hjälp av klubbens resurser så är det självklart i min värld att man ska få träffa någon som har bättre koll på saker och ting. Det är så pass komplicerat.

– I min värld ska inte en “vanlig” fysioterapeut ha någonting med en rehabilitering av en hjärnskakning att göra, utan jag tycker att det är självklart att det ska finnas specialisthjälp att få och då kanske det kan gå att bygga upp ett nytt system. Antingen om man gör det med hjälp av försäkringsbolagen eller om ligan själva gör det och går igenom att “okej, de här spelarna har blivit bra, men om det är någon spelare i ligan som har problem och det inte blir bättre så skickar vi honom hit och betalningen är klar” och så vidare. Det optimala hade varit om det hade flutit på på ett mycket bättre sätt.

Cehlin, som häromåret återfanns i toppen av SHL:s skytteliga och spelade VM med Tre Kronor, menar att allting runt omkring i värsta fall kan bidra till att läkningsprocessen tar längre tid än vad den eventuellt skulle behöva göra.

– Man behöver lugn och ro. Du går omkring och tänker på tillräckligt mycket saker ändå utan att du ska behöva gå omkring och tänka på de här bitarna. Skulle jag sedan bli bra igen och ha fått betalat allting själv så är det givetvis värt varenda krona, men jag tycker att det borde finnas en bättre röd tråd, konstaterar han.

Lyssna på hela podcasten med Patrick Cehlin där han, i en dryg timma, resonerar kring hjärnskakningar i allmänhet och sina egna i synnerhet, samt sin framtid som hockeyspelare, i spelaren nedan eller där poddar finns.

Lyssna på SHL-podden på iTunes

SHL-podden på Twitter!

SHL-bloggen på Twitter!

SHL-podden är Betssons podcast om svensk ishockey och produceras av Med Vän Kommunikation.