Andreas Engqvist är tillbaka i sitt hjärtas klubb Djurgården. I en exklusiv intervju med NordicBets journalist och författare Daniel Nilsson-Padilla berättar han nu om KHL-äventyret med det första mottagandet i Ryssland och tekningsövningarna med Sergej Fedorov, vad han hoppas på inför den kommande säsongen och bästa SHL-minnet från den förra sejouren. 

– Det känns grymt roligt att vara tillbaka till Djurgården. Allt känns väldigt bra, och det är fantastiskt att vara tillbaka. Det var länge sen man körde match efter skadan, och nu har jag tid att jobba in försäsongsträningen och göra mig redo för hösten, säger Engqvist ett par dagar efter att han presenterats vid Hovet.

Beskriv tiden i Ryssland och ditt utlandsäventyr där.

– Första dagen man kom till Ryssland satt man först i bilkö i Moskva. Det var kolsvart ute när jag träffade klubbrepresentanterna, och jag fick nycklar till lägenhet. De enda orden de sa var bara: “Ta dig till rinken klockan 10.00 imorgon”. Det var en riktig chockstart. Första året bodde jag utanför Moskva, och det är en speciell stad att leva i. Det är 6 miljoner bilar som kör runt i Moskva, och det tar tid att transportera sig och det är mycket köer. Det är en riktig metropol.

Apropå hockeyn delar han med sig av ett speciellt minne:

– Ja, så var ju superstjärnan Sergei Fedorov vår general manager i CSKA Moskva också såklart. Han var väldigt involverad i träningarna, och hur vi centrar skulle ha en viss procent på tekningarna. Istället för att bra instruera muntligt så knöt han på sig sina vita skridskor, och åkte ut på isen och körde tekningar med oss centrar en efter en. Det var häftigt att få teka mot honom. Fedorov var en av de bättre i världen på att teka, och man ville verkligen visa honom att man kunde teka bra. Han vill verkligen vara med och köra tekningarna på isen direkt med oss, och man lärde sig hur viktigt det är med tekningarna. Jag för gärna hans kunskaper vidare till Djurgården.

Beskriv för dem i Sverige som inte sett dig spela så mycket i KHL vad vi har att förvänta oss av dig på isen?

– Man är väl samma spelare som sist. Jag gillar att bidra i offensiven, men även defenisvt boxplay, täcka skott och så.

Hur länge har du varit Djurgårdare?

– Jag har alltid varit Djurgårdare.

Vad säger du om SM-finalerna mellan HV71 och Brynäs. Har du sett något?

– Jag kollade på TV och såg flera av finalerna. Jag tycker SM-finalerna i år var riktigt bra. Det har ändrats mycket sen jag lirade SHL, och många lag spelar numera mycket snabbare och mycket mera forcheckande. Tidigare var det mera styrspel, och nu är det fler lag som försöker sätta press och tryck. Det är bra.

Bästa minnet från när du var i SHL senast?

– Svårt att beskriva. Mitt sista år var när Djurgården gick till final mot HV71. Det är liksom nästan så man får lite gåshud när man tänker på inramningen som var då. Hovet är fantastiskt att spela på. Det ska bli grymt kul att spela för fansen igen, och något man ser fram emot, att kunna åka ut på ett fullsatt Hovet igen. När jag spelat i andra klubbar har det aldrig varit samma tryck som våra fans kan skapa på Hovet.

Största DIF-idolen?

– Det är många och en väldigt lång lista. Men ska man välja ut en så är det Mats Sundin.

Största hockeyminnes som du sett på TV?

– Foppas straff i Lillehammar.

Även Djurgården fotboll har rott hem några tunga hemvändare på sistone…

– Ja, jag ska dit och titta på dom live. Källström minns jag från sist när han var här och det är kul att dom fått ihop ett bra lag.

Om du får önska dig något avslutningsvis?

– En dubbel vore det ultimata, att Djurgården tar sm-guld i fotboll och ishockey samtidigt.

Läs hela intervjun med Andreas Engqvist här.

Kommentarer

Mer

Mest lästa