Viktor Fasth är en av sommarens stora profilvärvningar. Det är inte längesen han vann VM med Tre Kronor, men nu är siktet inställt på Lakers, och att få vinna SM-guld med sin nygamla klubb. I en intervju med NordicBet berättar Fasth om känslorna för AIK, hur det var att kliva åt sidan när ”Henke” Lundqvist anslöt under VM och vad han tror och hoppas på inför den kommande säsongen. 

Viktor Fasth har många års erfarenhet från den absolut högsta nivån, med spel i både NHL (Anaheim och Edmonton) och nu närmast KHL och CSKA Moskva. Nu har 34-åringen precis  skrivit på ett treårsavtal med Växjö Lakers när journalisten och författaren Daniel Nilsson Padilla når honom under semestern hemma i Kalix.

Välkommen hem till Sverige, Viktor.

– Tack. Det känns jätteroligt att vara tillbaka efter flera år utomlands. Det ska bli otroligt roligt att spela för Växjö. Det fanns en del andra klubbar som visade intresse också, men Växjö kändes rätt. Jag har anknytningen dit och det är samtidigt ett lag som varit i toppen av tabellen i många år. Ett lag som kan vinna och som vill arbeta vidare på en seriös och bra nivå.

Det stora genombrottet kom 2011/12 i AIK, då han även prisades som SHL:s bästa målvakt.

– AIK-tiden var helt fantastisk och jag hade verkligen bra år där. Det är en väldigt fin och anrik förening, med helt underbara och hängivna fans som ger allt för klubben. Plus att det alltid är fullsatt på Hovet. Det var det största i fanskultur som jag upplevt.

Kan du tänka dig att spela för AIK igen?

– Man ska aldrig säga aldrig. Det är en mäktig klubb och jag stänger inga dörrar.

Det har inte ens gått två månader sedan Sverige blev världsmästare för tionde gången. Viktor var given etta i början av mästerskapet, men när Rangers åkte ur Stanley Cup-slutspelet anslöt Henrik Lundqvist till den blågula truppen.

Tankar kring VM-guldet, och hur var det att som förstekeeper få ställa sig i båset när ”Henke” kom?

– Jädra ”Henke” alltså, haha… Han är den bästa målvakten, är det någon som man får bli petad av så är det han. Vi vann guldet och laget är alltid större än individen. Det var en fantastisk känsla att få lyfta VM-pokalen. Vi pushade alla varandra under hela turneringen.

Nu är det bara några veckor kvar tills lagen går på is. Har du någon hälsning till alla Växjö-fans inför den stundande säsongen?

– Vi går för guldet och ska göra allt för att uppnå det. Vi kommer ge allt varje kväll.

Läs hela intervjun med Viktor Fasth här. 

Kommentarer