Johan Harju: ”Jag är i Luleå för att vinna SM-guld”

I en intervju med NordicBet berättar Luleås lagkapten Johan Harju om debuterna mot Marian Hossa i SHL och Sidney Crosby i NHL, tankarna kring att ”Bulan” Berglund är tillbaka i klubben och sina högt ställda mål med Luleå. 
– Jag är i Luleå för att vinna SM-guld, så det är alltid målet.

Harju växte upp i Övertorneå, och det var där han tog sina första skridksoskär.

– Allting började i Övertorneå med pappa som tränare. Jag var sex år gammal när jag började med hockey. Farsan förespråkade alltid att man skulle våga mycket i spelet, och inte vara rädd för att misslyckas. Det är något jag har med mig än idag. Farsan är en eldsjäl och har tagit hand om mig mycket. Jag har farsan att tacka mycket för min hockeykarriär. På senare år har jag verkligen tänkt mycket på vår hockeyresa tillsammans, och att balansen var perfekt som vi hittade med hockey och fritid.

Han gjorde debut i SHL med Timrå under lockoutsäsongen 2004/05 och ställdes i första matchen mot Mora IK, som hade både Marian Hossa och Shawn Horcoff i laget.

– Det var verkligen en cool debut att ställas mot några av världens bästa spelare. Man hade sett dem på highligts i NHL och spelat med dem på tv-spelet och nu ställdes man mot dem på isen. Marian Hossa hade fantastisk skridskoteknik och jag minns att jag njöt av ögonblicket.

Och debuten i NHL 2010/11 var inte mycket sämre, då hans Tamba Bay Lightning mötte Pittsburgh Penguins.

– Det var ju en av mina drömmar att spela i NHL. Och man ställdes direkt mot Crosby och Malkin. Jag fick med mig matchprotokollet hem och även puckarna för första målet och första poängen som är sparade som ett fint minne.

Han nämner också att han är glad att Thomas ”Bulan” Berglund är tillbaka i Luleå.

– Han är en av Sveriges bästa tränare och han har gjort det fantastiskt bra. Han har inte varit här så mycket ännu. Det ska bli kul att ha han som tränare och vi har ju även spelat tillsammans tidigare.

Läs hela intervjun med Johan Harju här.

Intervjudaniel nilsson padillaJohan HarjuLuleå Hockey

Kommentarer