Adam Almqvist: ”Vi letade klubbor i containrarna”

I en intervju med NordicBets Daniel Nilsson Padilla berättar Frölundas nyförvärv Adam Almqvist om hur nervöst det var i game 7 mot Brynäs, sin upppväxt i Huskvarna och tankarna om att lämna moderklubben för ett hårdsatsanda Frölunda. 

Adam Almqvist är född i Jönköping och har fått merparten av sin hockeyutbildning i HV71. Han har hunnit bli 26 år, och har redan spelat i både NHL och KHL, innan han återvände till Jönköping och HV71 inför säsongen 2015/16. Efter två starka säsonger fick han kröna sejouren med ett SM-guld i våras, innan flyttlasset nu gått vidare till Göteborg och Frölunda. Men hockeyn har inte alltid varit en dans på rosor för Adam och familjen.

– Jag växte upp i centrala Huskvarna med farsan, morsan och brorsan. Det var mycket spontanidrott som liten i Huskvarna idrottshall och även på Vapenvallen. Jag var fyra år när pappa tog med mig till uterinken. Det var där det började och jag lirade väldigt mycket streethockey ute på gården. Hockey är en dyr sport och familjen fick vända och vrida på varenda krona så jag kunde få chansen.

Och så gjorde han och brorsan sitt extra själva också för att underlätta för familjens inköp.

– Vi sprang och dök i containrarna vid Kinnarps arena och letade gamla klubbor. Ibland sålde dom även a-lagsspelarnas gamla utslitna klubbor och det var ju häftigt att få någon av dem.

Almqvist beskriver även känslan att sedan få vinna guld med klubben han växte upp med.

– Det var en häftig avslutning att få vinna guldet i sjunde avgörande och sudden. När man var ung var man supporter och gick på matcherna, att sen få vara med och vinna SM-guld med moderklubben är obeskrivligt. Och att få göra det framför morsan och farsan, hela familjen och släkten som varit med och stöttat från start och gått på varje match, det var verkligen fantastiskt. Det var känslosamt efter slutsignalen att möta familjen och ge dem en stor kram. Att få vinna titlar är speciellt. Jag har alltid varit en vinnarskalle och älskat att tävla.

Vad sa coacherna inför sudden i game 7 när allt skulle avgöras?

– Ut och våga.

Berätta vad som gick genom huvudet under den sista och avgörande matchen i finalserien.

– Sudden i game seven var en skräckblandad förtjusning med gummiarm och att man ville få pucken för att kunna avgöra. Brynäs hade ett fantastiskt powerplay under hela serien, och när de fick chansen i sudden så trodde man att ”nu kan det smälla”. Men vi gör ett av de bästa box playen i hela serien, och krigar sen in målet. Det var obeskrivligt.

Han beskriver efterspelet med Brynässpelarna som respektfullt.

– Flera spelare gratulerade, och det är klart att man också känner sympati med dem, det kunde ha gått hur som helst. Det sägs mycket på isen, men när man tar varandra i hand så finns det sympati och respekt från båda håll. De tackade för en bra matchserie och gratulerade.

Målsättning inför säsongen med Frölunda?

– Att vinna allting. SHL och CHL. Man vill alltid vinna, och CHL har jag inte vunnit tidigare så det skulle vara kul att få även den trofén till samlingen.

Hur kommer det bli att möta HV71 med Frölunda i höst?

– Det kommer bli speciellt. Jag har ju växt upp med HV71 och HV-låten. Jag kommer inte att jubla om jag gör mål mot HV71 i första matchen i Kinnarps Arena. Som tur är så gör jag ju inte så många mål, men skulle det hända så blir det ingen målgest.

Vad är det bästa med Frölunda och Göteborg?

– Göteborg är en fin stad. Det finns väldigt mycket att göra så man går aldrig rastlös.

Läs hela intervjun med Adam Almqvist här. 

IntervjuAdam Almqvistdaniel nilsson padillaFrölunda HCHV71

Kommentarer